top of page
PENSJONAVTALE STOREBRAND

En god pensjonsordning er et effektivt virkemiddel i jakten på de beste medarbeiderne. Likevel er det overraskende få som har et forhold til hva andre bedrifter i samme bransje sparer til sine ansatte.

Tenk deg at du er på utkikk etter ny arbeidsgiver, og har valget mellom to spennende jobber. Begge jobbene er i samme bransje, lønnen er omtrent den samme, begge ligger i behagelig avstand fra hvor du bor og kjemien med begge arbeidsgivere føles riktig. Det høres umiddelbart ut som et luksusproblem, hvor valget fort blir avgjort av magefølelse og tilfeldigheter.

Tenk deg så at du finner ut at du kan regne med å få 100 000 kroner mer i årlig pensjon hvis du velger den ene arbeidsgiveren fremfor den andre. Vil det påvirket valget ditt?

– Pensjon er det du får i lønn den dagen du slutter å jobbe. Vi går gjerne i krigen for en lønnsøkning på 10 000 kroner, men de færreste har et veldig bevisst forhold til arbeidsgivers pensjonsordning, selv om denne har langt større betydning i kroner og øre, sier Lars-Erik Eriksen, leder for salg til bedriftsmarkedet i Storebrand.

Storebrand.Annonse_A4_Skipsmeglerne_trykklar-738x1024.jpg
Seafarers key workers in the world.jpg

Store forskjeller
Også fra en arbeidsgivers perspektiv er det varierende grad av bevissthet rundt pensjon: Rundt fem prosent av omtrent 20 000 jobbannonser på Finn.no reklamerer med at de har en «god pensjonsordning». Samtidig sier 7 av 10 bedriftsledere at de ikke vet hva andre bedrifter i samme bransje sparer i pensjon til sine ansatte. Det viser en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Storebrand.

– Det er et spørsmål vi stadig får fra bedriftskundene våre, og det er «Hvor mye sparer andre i vår situasjon?» For å gi et best mulig svar, så har vi laget en oversikt over hva våre 25 000 bedriftskunder sparer til sine ansatte, sier Eriksen.

Storebrands bransjenorm viser at det er stor forskjell på sparenivået i ulike bransjer.

– Offshoreindustrien og finansbransjen har jevnt over veldig gode pensjonsordninger, mens overnatting, servering, frisør, velvære og vikarbransjen stort sett har minimumsordninger. Samtidig er det gode muligheter for arbeidsgivere i bransjer med lavere sparesatser her: Det er langt enklere å skille seg ut med en god pensjonsordning i en bransje hvor snittet er lavt, sier Eriksen.

Dette sparer de ulike bransjene i snitt – rangert etter sparesats

Uavhengig av bransje og hva slags pensjonsordning bedriften har, så har Eriksen en tydelig oppfordring:

– Bruk tid på å synliggjøre verdien av bedriftens pensjonsordning! Har dere blant de beste innskuddsordningene, kan de ansatte lett opparbeide seg svært gode pensjoner – i mange tilfeller bedre enn de gamle «gullpensjonene» i offentlig sektor, som ga 66 prosent pensjonsnivå livet ut. Har bedriften minimumssparingen på to prosent, så er også det et verdifullt bidrag til at de ansatte får bedre pensjon enn det folketrygden alene gir, avslutter han.

bottom of page